Страстите Бургаски - с мол ли го искате, или черно?

Като контент криейтър в новинарски сайт ежедневно се сблъсквам с всевъзможни теми и мнения. Неизбежно е от време на време да се засегна от нещо или някой, да се нервирам на коментар или изказване. Обаче държа положение - мълча и гледам сериозно. Е, днес спирам за половин час да се държа на ниво и изливам раздразнението си в блога.

Вчера излезе информация, че "жабарникът" в центъра на Бургас е получил разрешение от екоинспекцията да се превърне в мол. Няма да коментирам, че "работата по случая продължава", понеже се искат разрешения от още 100 инстанции преди да се направи първа копка. Вместо това ще обърна внимание на коментарите под пуснатия от мен материал. Половината поздравяваха бургазлии, че най-после ще се отървем от дупката на пъпа на града. Другата половина обаче мрънкаха "за какво ни е още един мол", "искаме градинки", "само си перат няк`ви парите" и от тоя сорт. Вярно че броят на търговските центрове в Бургас е вече внушителен за размерите на града, но все пак...

Мили мои, искате градинки? Ами откъде пари за градинки? Нали се сещате, че тая земя не принадлежи само на общината и никой няма да си даде парченцето на това апетитно място безвъзмездно, ей така щото си обича града. Лудите обикновено ги лишават от собственост като ги освидетелстват. Проектът е сбирщайн от късчета собственост, върху които някакви хора искат да изсипят два камиона пари, за да може всички да спечелят повече. На това му викат бизнес - парите се въртят, ако спрат да се движат става лошо за всички. Никой няма да люсне милиони за градска градинка. Ще ги изсипе, за да ги удвои, утрои...

Дори някой да реши да си изпере парите - това вас какво ви бърка? Не ви пипат ВАШИТЕ пари. Въртят си бизнеса. И по-добре мръсните пари да се вложат в чист бизнес, а не в още по-тъмни сделки. А в случая оставят и нещо добро - центърът започна да замира откакто моловете опасаха северните покрайнини на града. Този проект ще посъбуди Александровска. Туристите трябвало да видят друго, не моловете ни. Да, ама те моловете търсят. А като молът им е в центъра, ще видят и друго. Не само индустриалната зона и панелките.

Не искате стъкларии и високи сгради на Тройката? А какво искате? Навсякъде по света, в центровете на големите градове съжителстват сгради с традиционна и модерна архитектура. А ако сте си направили труда да хвърлите едно око на проекта - сградата никак не е грозна. И освен това, планирана е градина на покрива. Както и панорамно кафене, където всичките тези дето сега мрънкат ще си пият кафенцето следобед. Ако имате толкова голямо желание да няма само лъскави магазини - наемете помещение и си го направете галерия, етношоп, каквото си поискате. Може и просто да си седите по средата на наетата стаичка и да си шляпате на тарамбуки - никой няма да ви спре, ако си платите за това.

На коментара "за кви работни места говорите - тъпи сервитьорки и продавачки, както и мениджъри със заплата 500 лв" мога да кажа две неща - първо, като сте много отворени - започнете някакъв бизнес, където всичките ви служители да вадят по 3000 лв на месец. Не можете? Ами не плюйте тези, които могат. Второ - ако ги нямаше "тъпите сервитьорки" кой щеше да ви сервира латенцето като излезете да клюкарите? И ако никой не продаваше в магазините какво щяхте да ядете? Домашноотгледани патладжани от тераската ли? И аз така си помислих!

Вярно е, че хейтърите ще си хейтят, но като се поуморите, направете си сметката - нова, луксозна сграда на мястото, на което в момента кротичко си квакат жабки. Място в центъра на града - лицето на Бургас. Място, което в момента представлява дупка. Буквално. На това място - етажи с кина, галерии, магазини, кафенета, офиси и развлекателни кътове, където да се събираме. Работни места, пък било то и за "неквалифицирани" кадри. Привлекателно метенце за туристите и пристигащите в града чужденци с цел бизнес. А ако пък не ви харесва - никой не ви кара да влизате. Заобикаляйте тактично и продължавайте по пътя си. Ние ще ви гледаме от панорамното кафе и ще се радваме на живота, отпивайки латенце. Не защото отчаяно ни е трябвал мол в центъра. А защото знаем как да оценяваме това, което имаме, да се радваме на живота, вместо да хейтим. Хайде сега млъквам и пак започвам да пазя положение! 

Няма коментари:

Последни:

recentposts

Случайни:

randomposts