За какво простестират Бургазлии? А дали протестират въобще?

Получих покана по пощата! Намерих я в кутията си днес, след дълъг ден в университета, но вместо еуфория и радост, тази покана ме издразни, все едно ми бяха облепили входната врата с предизборни плакати.
Та... поканата: 
Господин Ваклин Стойновски реши да отправи към мен и моите съседи една голяяяма покана (А3 размер - направо реших, че е безплатен вестник, иначе нямаше да я погледна) за своя "ПРОТЕСТ в БУРГАС" (така беше озаглавена) на 31 март. И макар да бе написана с доста елегантен хумор, тази покана беше особено отвратителна с исканията, които ПРОТЕСТИРАЩИТЕ смятат да отправят утре и нападките, които се "ръсеха" под снимката на горепосочения. 

Според него, разбирате ли, таксата Синя зона трябвало да бъде 0.80лв, понеже в София била 1лв. "Не е логично в Бургас да плащаме същата цена" - казва той. А моят въпрос е - защо не е логично и кой решава, че не е? Вие ли, господин Стойновски? Аз пък съм за това да бъде 1лв. Няма да обяснявам причините си да подкрепям Синята зона, по-скоро ще кажа - няма логика ние да държим по-ниски цени на паркинга си! До кога Бургас ще бъде смятан за провинция? - докато самите ние се смятаме за провинциалисти! София с нищо не се различава от Бургас, още по-малко с паркоместата си - все са си същия размер, все са си със синя боя оградени! 

Нелепите искания не спряха! След като решихме въпроса с цената на паркинга, сега нека решим и за глобата! Сега тя била 51.60лв и трябвало да стане 25, понеже, видите ли, в София била 29 лв. А на мен въпросът ми е - ако паркирате както трябва, какво ви интересува колко е глобата? И защо си направихме Синя зона, за да си олекотим трафика в центъра, ако ще си продължаваме да спираме както ни е удобно? Идеята на глобата (или поне така наивно мисля аз) е да предотвратява неправилното спиране, а не да бъде подчинена на аритметична зависимост от Софийските глоби! За скоба пък бургазлии плащали отново по-скъпа глоба от жителите на столицата - 15лв срещу 9.90 в София... Толкова е възмутително, че господин Стойновски "настоява да бъде по-евтино" в Бургас. Аз пък НАСТОЯВАМ да си остане същата! Не защото съм "почитателка" на администрацията, управляващите, Папата или който и да било там, а защото съм разумен гражданин и съм съгласна с това, че правилата са, за да се спазват, когато това не се прави - следват санкции! Нека бъде 15лв, казвам аз, даже 55 да я направят, само да се научим да спазваме правилата! Те са създадени за НАШЕ удобство!

Не само глоба ни грози - и паяк ни взима возилото! Та протестиращите и него искат да премахнат. Паякът причинявал "стрес, изключителни неудобства за самия човек" и т.н. Работата на паяка била "анархизъм"! А какво е, ако мога да попитам протестиращите, когато някой си паркира колата на тротоара, така че да не може да се премине, или когато препречи улицата и спре трафика? И това не причинява ли "стрес и изключителни неудобства" за останалите? Трябвало да се взимат САМО колите, които препречвали движението и били паркирани на местата, определени за водачи в неравностойно положение. Прощавайте, но те не правят ли точно това? И когато движението не е препречено, а САМО затруднено, трябва ли водачите да страдат заради свои неразумни колеги зад волана и да преживяват "стрес и изключителни неудобства"?

Не само проблемите на Синята зона и бургаските водачи вълнуват протестиращите! Факт е, че таксите за детските градини се увеличиха, но, съгласете се с мен, много от градините са ремонтирани, да не говорим, че инфлацията е навсякъде. (Аз пък ще протестирам за това, че ми увеличиха цената на туршийката в зарзаватчийницата!) Глупаво е да чакаме да се премахне таксата за ясли и да се намалява тази за детските градини - общината няма дървета, по които растат пари. Тя не може да се издържа сама! Нито може да издържа детските ни градини, училищата, парковете, улиците и фонтаните!

Най-разярена обаче останах от последните редове на поканата - господин Стойновски ни разказва каква чудна програма ни е приготвил, какви изненади смята да ни поднесе, какви "подаръци ни очакват":
Ще раздадем найлонови калцуни за обувки. За да имате с какво да се приберете, ако е кално в центъра.
Тежко и трудно ми е като млад човек да не закрещя, колкото глас имам: Ако не се ремонтираше центъра, по-хубаво и по-малко кално ли щеше да бъде? Ако не се слагаха "евтините, турски плочки по центъра" по-красив ли щеше да бъде Бургас? Или Вие щяхте да докарате италиански гранитогрес и с него да облепите Александровска? По-скоро щяхте да оставите разбития асфалт и пропадналите тротоари, или греша?

Мили съграждани, вие впечатлихте ли се от хумористичната и примамлива покана? Хванахте ли се на "уместните искания"? Ако да, вие скоро излизали ли сте из Бургас? Улиците ни се ремонтират, Морската градина - обновява и поддържа, отворихме си Морското казино, което дълги години бе забравено и порутено от нас... въвежда се РЕД!!! Да, става бавно, става трудно, става не без нашата помощ и търпение. Но ако след дълги години скапани тротоари и улици с дупки не можем да потраем още няколко месеца, то ние не заслужаваме промяната! Бургас, нашият Бургас се променя, разхубавява, дори с "евтините, турски плочки по центъра" той ще бъде по-красив от вчера! Платете си левчето за Синя зона или отидете до центъра пеша! Ако ви глобят, то е защото сте си го заслужили - нарушили сте правилата - платете си глобата! Детето ви получава по-добри условия в дутската градина - таксата явно си заслужава!
Бургаската администрация може да не е перфектна. Сигурно и те си присвояват, сигурно и те не казват всичко, но поне правят нещо. Нещо различно от това да ни разказват вълшебни приказки. Повярвайте в тях и повървете по разкопаната Александровска, минете с автомобила си по Ботева и си представете как ще изглеждат улиците ни догодина по това време! "Найс, а...!?"

Няма коментари:

Последни:

recentposts

Случайни:

randomposts