Обади се на баба!

Баба е пенсионерка. Запълва си времето с някой друг сериал, манджичка, експерименти с кулинарни предавания, тук-там плетки, невинните клюки в квартала. Баба мисли за децата и внуците си, но знае, че те си имат собствен живот и кротко чака някой да се присети - да й се обади, да я посети, да опита от гозбите й. Баба никак не е глупава. Едно време е била на твоето положение - работела е, дечурлига е гледала, ходела е при мама и баба да ги види, опитвала се е да балансира живота си, също както ти правиш. Но Баба е мъничко самотна, от време на време тъжна, притеснява се за теб.

Снимка: Венцислав Гълъбов
Тарикат Тарикатков налучква телефонния й номер. Баба има GSM, ама предпочита да приказва с чуждите баби по наземната жица - някак по-естествено й идва. Баба вдига телефона. Отсреща се чува окаян глас. Баба настръхва. Първото, за което си помисля, понеже е майка и баба, са децата и внуците й. И понеже окаяният глас е притихнал, измъчен, говори тихо и пресипнало, Баба пита "Ти ли си майче?/Ти ли си бабо?". "Аз съм!" - отговаря измъченият глас. И започва да разказва трагична история за тежък инцидент, болест, злополука, катастрофа и какви ли не катаклизми. Баба вече не слуша. Баба си представя рожбичката си - притихнала, измъчена, някъде там...

Измъченият глас моли Баба да намери пари. Много пари. И да ги предаде на някого, за да се реши проблемът. И Баба го прави. Понеже като си представи мъките на рожбичката си и я изпълва една такава страхотна сила и тя е готова на всичко, способна на всичко. Баба намира парите и ги дава на Тарикат Тарикатков. Той изглежда сериозен и представителен. А всъщност е поредният измамник, възползвал се от доброто сърце на Баба. А тя му позволява. Не защото е глупава, а защото те обича!

Обади се на Баба днес! Питай я как е. Посети я. Обясни й какво се случва и я инструктирай как да постъпи, ако окаян глас я потърси по телефона. Баба ще разбере. Баба не е наивна. Просто вероятно не се рови в интернет колкото теб. Новините честичко я подминават. Пък и Баба те обича... Когато й се обади окаян глас не се замисля първо за вестниците. Но ако й обясниш, Баба ще те разбере.

Предложи на Баба да използва спестяванията си - да ги вложи в нещо ново, което да й помогне у дома, да направите ремонт на кухнята, да я изпратите на почивка. Нека парите отидат за нещо хубаво, вместо в джоба на Тарикат Тарикатков. Ако Баба е решила да вложи скътаните пари в нещо за внуците, заведи я в банката. Ако Баба е решила да си ги къта за друго, предложи й сметка, влог, вместо празния буркан за ориз и старата чанта в гардероба.

Баба е живяла в друго време. Направи Баба гражданин на 21-ви век. Тя не е съвсем неспасяем случай. Научи я да не вярва на окаяни гласове. Да ти звъни на теб, да търси полицията. Научи я да чете внимателно новините и да не вярва на всичко. И, моля те, обади й се. Обаждай й се когато можеш. Дори само за минутка - да чуе, че си добре, да я попиташ и тя как е. Така, с един куршум ще уцелиш два заека - сърцето на Баба ще е щастливо, а Тарикат Тарикатков ще загуби една потенциална жертва. 

Обади се на баба!

Няма коментари:

Последни:

recentposts

Случайни:

randomposts