Хелоуин, празниците, българската традиция и откраднатите обичаи

Напоследък все повече се говори за "българските традиции" и това как Западната култура навлиза у нас, за да ни "унищожи като народ". Чудесно - още една тема, която да ни раздели на два лагера! Какво по-хубаво от това!

Поводът за този текст е утрешната Хелоуинска нощ (31-ви октомври срещу 1-ви ноември) и критиките, че този западен празник няма място в българската традиция. Сред основните доводи са, че денят се свързва с католическия календар, чества се от англоговорящите държави и че ние имаме своя традиция, еквивалентна на хелоуинската нощ.

Първо, Хелоуин изобщо не е католически празник. Датата е съвпада с тази на деня на Вси Светии (1-ви ноември), почитан от католиците. Традицията обаче е езическа и произлиза от културата на древните келти. Те посрещали Нова година в края на месец октомври. Според поверията, в тази нощ демоните се опитват да навлязат в света на живите. Затова келтите се събирали около огромни огньове и се обличали така, че да прогонят злото. 

Истина е, че днес този празник се чества най-вече във Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Това обаче не означава, че в процеса на глобализация тази традиция не е плъзнала и из цяла Европа. Дори в страните, където келтската култура е далечна и дори непозната. 

Вярно е, че у нас си имаме еквивалент на този празник - обичаят Кукерство. Разликата е, че този лош, лош Западен свят е успял да осъвремени традицията си и да я приложи така, че да бъде интересна за всички. Докато кукерството изглежда остарял и тромав ритуал, маскарадната нощ, в която децата обикалят и получават бонбони и сладки от съседите си, е някак по-атрактивна и съвременна.

Всъщност, какво лошо всъщност има в това да вземем добрите идеи, положителните практики и традиции на другите народи и да ги направим свои?! Нима не правим същото в икономически, социален и бизнес план? Защо да се ограничаваме с това да точим пари за проекти, да прилагаме политически, съдебни и финансови практики от чужбина-та в нашия климат, да гледаме чужди сериали и да правим телевизионни формати по чужд лиценз? 

Ако смятате, че трябва да запазим автентичните български обичаи, замислете се колко от традициите на българина са реално български?!

Коледа-та, такава каквато я празнуваме днес, не е българската Коледа. У нас обичаят е да се отбелязва Бъдни вечер - с постна храна, погача, Коледари и сурвачки. Елхите са ги "докарали" руснаците след Руско-турската война. Те пък са ги взели от... Западна Европа. Тя пък е почерпила идеята от Изтока. Дядо ви Коледа/Мраз също няма нищо общо с нашите ширини. Защото Дядо Коледа е всъщност Свети Никола. Ние го почитаме на 6-ти декември - близо 20 дни по-рано. 


Козунакът е френско произведение, а великденските яйца са вдъхновени от езически традици, идващи от Иран и Индия. Мартениците не са "български", а "балкански" ритуал, свързан с култа към природата и... внимание!... езическите обичаи на населението на полуострова. Първообразът на мартеницата е съществувал много преди прабългарската легенда да се роди в гениалния патриотичен ум на историците.

Кукерската традиция също не е българска в буквалния смисъл на думата. Обичаят е разпространен в цяла Централна и Южна Европа. Корените му пък са тракийски, а траките са се мешали с какви ли не племена. И докато етногеографският принцип тук е много застъпен (все пак по нашите земи са живеели траки), това съвсем не означава, че българите днес имат нещо общо с населението от онези векове. Ние сме плод на жестоко претопяване и сливане на множество племена, сред които са дори и... келтите. 

Ако се разровите, ще откриете "чужди следи" в почти всеки обичай, който българите почитат. Това не ги прави по-малко български. Дори напротив. Защо обаче смятаме, че едни традиции трябва да съществуват векове, преди да се нарекат български? И защо трябва да се капсулираме и да нападаме всеки опит на чуждата култура и традиция да навлезе, демонстрирайки псевдо патриотизъм?

That ship has sailed, както казват англоговорящите. Тя чуждата култура вече е тук - литературата, музиката, телевизията, киното и театърът посрещнаха с отворени обятия обичаите на западняците. Само дето ние от време на време изпадаме в някакъв странен, песимистичен морализъм. 

Не, нашата култура няма да изчезне, ако не я прогоним. Но пък нищо не ни пречи да я обогатим с някой друг интересен обичай, вдъхновен от онези, другите. Това му е ценното на ХХІ век - можем да опознаем света и да отворим очите и душите си за него.

3 коментара:

Анонимен каза...

Нашият празник е по-хубав - гони злите духове и пожеланията са за здраве и добра реколта. Хелоуин е живо изнудване: беля или лакомство.

Angela Blue каза...

Ахахаха, злинички са малките вещици и вампирчета! Обаче идеята на Хелоуин е абсолютно същата като тази на Кукерския обичай. Просто днес хората така отбелязват по различен начин, докато нашият обичай се е консервирал.

Анонимен каза...

Да, за съжаление децата не се радват така на кукерския празник. Е, утре ще празнуваме Хелоуин - с маските, тиквите и желираните бонбони във формата на очни ябълки :)

Последни:

recentposts

Случайни:

randomposts